Dyner

Der findes som udgangspunkt 4 forskellige typer fyld til dyner, mikrofiber (syntetisk), andedun (naturfyld), moskusdun (naturfyld) og gåsedun (naturfyld). Herudover så mikses dun oftest med fjer, hvor man kan bruge som tommelfingerregel at jo større andelen af dun er sammenholdt med fjer, desto bedre er kvaliteten af dynen. Hvis den procentmæssige fordeling ikke er fremhævet, så er dynen sandsynligvis med et indhold der er tæt på 50/50 (hvilket er et dårligt tegn).

Mikrofiber

Mikrofiber er syntetisk forarbejdet, og fyldet i dynerne er derfor ikke naturfyld som de andre tre fuldtyper. Dette har både sine fordele og ulemper, generelt vil kvaliteten af en mikrofiber dyne være dårligere end med naturfyld, men der er også fordele ved at dynen vil være lettere at vaske og de er meget allergivenlige.

Andedun

Andedun er den billigste type af naturfyld man kan få i sine dyner. Grunden til at Andedun er billigere end andre typer af naturfyld er ganske enkelt en kombination af der er et større udbud af andedun, samt det er den mindste type dun, hvilket gør man skal have væsentligt flere for at opnå varmegraden.

Moskusdun

Moskusdun er overlegent sammenholdt med andre typer af andedun, dette er på grund af fibrene som skaber klyngerne af dun får en god længde og derfor også har en rigtig god fylde, desto færre klynger dun der benyttes i en dyne desto bedre bliver følelsen af dynen i forhold til at føles fyldig.

Gåsedun

Gåsedun er de største dun, og kan derfor optage mest luft som giver varmen i din dyne. Af denne grund, så er fyldvægten i en Gåsedunsdyne også lavere end eksempelvis Andedunsdyner, da der skal værre gram dun til før du opnår eksempelvis en lun dyne. Dette gør også disse den mest eksklusive type af dyner.

Dyner & Certifikater

De mest brugte certifikater til at blåstemple kvaliteten af dyner er Oeko-tex, Downafresh og Nomite. Hvert certifikat har en speciel funktion og giver dig en garanti for at kvaliteten af både forarbejdelsen af dynen, såvel som selve dynen opretholder de høje krav der stilles til dyner i Europa. Oeko-Tex er en certificering af tekstilerne i dynen, det vil sige selve dynes ydre. Langt de fleste dyner sælges i dag med en Oeko-Tex 100 certificering som er standarden i branchen, der findes dog også dyner med en ekstra høj certificering – her er tale om Oeko-Tex 1000 – som stiller højere krav til tekstilerne.

Under alle omstændigheder bør din dyne som minimum have Oeko-Tex 100 på plads. Downafresh er din sikkerhed for at hygiejnen i dundyner er opfyldt til punkt og prikke. Ved at gå igennem tre faser med rengøring, tørring og testning så kan Downafresh give dig et håndgribeligt bevis for at du får en dyne med indhold der er af førsteklasse. Endvidere er der også en sidegevinst med Downafresh, det er nemlig således at de også gennemgår indsamlingen af dunene – som det beskrives på deres hjemmeside “By means of a documentary traceability system it is established that the filling material was gathered in conformity with current animal welfare legislation.“.

Nomite giver dig en sikkerhed i forhold til husstøvmider der tidligere har været et stort problem med dundyner. Ved at have Nomite certificeringen, så vil stoffet der er omkring dynen være så tætvævet, at det ikke er muligt for dine hudceller at trænge ind – såvel som dunene ikke kan trænge ud af dynen. Det er et MUST med Nomite på dundyner for din egen sikkerhed og velbefindende. Hvis du har kommentarer eller spørgsmål, så er du mere end velkommen til at skrive herunder – så skal vi nok prøve at svare efter bedste evne 🙂

BALANCE by BN - Lun

Trio Lun - 240x220 cm.

Specifikationer

 • Dansk produceret helårsdyne
 • 100 % kvalitets moskusdun
 • Bolster i 100% bomuldsbatist
 • Bæreevne: 11
 • Komfortabel og Billig!

Pris

Super skarpe pris hos Bedre Nætter!

Svinedrengen Varm

Svinedrengen Varm

Specifikationer

 • 90 % Europæiske Moskusdun
 • Produceret af danske Ringsted Dun
 • Bolster i 100 % Bomuldssatin
 • Bæreevne: 11
 • Nomite, Øko-Tex, Downafresh

I dybden med Dynefyld

Gåsedun Er velsagtens det mest eftertragtede fyld til dyner. Gåsedunsdyner føles som at sove med en fyldig blød sky over sig, med sin lette vægt og gode varmeevne, er det en dyne der kan være med til at sikre kvaliteten af dine nætter. Når man køber en Gåsedunsdyne, så kan der være meget stor forskel på priserne. Priserne afspejler langt hen af vejen kvaliteten på dynerne, og hvis man eksempelvis finder en billig Gåsedunsdyne der ikke angiver fordelingen af Dun og Fjer, så skal man være varsom. På Bedre Nætter kan du se et stort udvalg af gåsedunsdyner, hvor procentfordelingen af dun og fjer altid er minimum 90 % i dunenes-favør.

Fjer er dårligere i en dyne i forhold til dun, og derfor kan “Gåsedunsdyner” ofte være lavet med meget lave procentsatser af dun og derimod være fyldt med de billigere fjer. Der kan også være forskellige kvaliteter indenfor dunene, her kan en dyne med dårlig kvalitet i materialerne virke meget flad, hvor dyner med en høj kvalitet er væsentligt mere fyldige og “fluffy”.

Moskusdun Moskusdun er i stærk vækst, i store dele af verdenen er Moskusænder en meget populær spise, men det er ikke kun kødet der er værdifuldt på denne and.Moskusdun er overlegent sammenholdt med andre typer af andedun, dette er på grund af fibrene som skaber klyngerne af dun som får en god længde og derfor også har en rigtig god fylde, desto færre klynger dun der benyttes i en dyne desto bedre bliver følelsen af dynen i forhold til at føles fyldig.

Der findes flere forskellige kvaliteter af moskusdun, dette kan også betyde at man kan få moskusdun som er væsentligt bedre end nogle typer af gåsedun, igen så handler det meget om at kvaliteten af dunene varierer vidt og bredt afhængigt af dyrene og levevilkårerne disse har.

Andedun Andedun er den mindst attraktive type af naturfyld man kan få i sine dyner. Grunden til at Andedun er dårligere end andre typer af naturfyld er ganske enkelt at varmemæssigt kan de ikke konkurrere med hverken Moskus eller Gåsedun. Når man får andedun fra voksne ænder så er kvaliteten væsentligt højere end ved unge ænder – her skal man også være opmærksom på kvaliteten af dunene.

Mikrofiber Mikrofiber er syntetisk forarbejdet, og fyldet i dynerne er derfor ikke naturfyld som de andre tre fuldtyper. Dette har både sine fordele og ulemper, generelt vil kvaliteten af en mikrofiber dyne være dårligere end med naturfyld, men der er også fordele ved at dynen vil være lettere at vaske og de er meget allergivenlige. Hvad skal du se efter ved Mikrofiberdyner?

 • Hulfiber dyner er af dårligere kvalitet end Mikrofiber
 • Hvor meget varme kan du vaske dynen ved?
 • Vægten behøver ikke være udtryk for kvalitet af dynen.

Kombinationer af Mikrofiber og naturfyld er også en mulighed, men det kan være meget svært at bedømme kvaliteten af disse miks da der findes uendelige kombinationer af skiftende kvalitet. [rule type=”basic”] Hvis du skal købe en dyne på nettet, så kan det være rigtig smart hvis shoppen har videoer af dynerne, ved at se en dyne i “live” så kan man altså få et indblik i hvordan dynen folder sig ud – samt hvor fyldig den fremstår. Hvis en dyne er meget fyldig og “levende” så vil den ofte have en meget god kvalitet af dun indeni.

Forskellen mellem dun og fjer, er at dunene ligger under fjerene og derfor er beskyttet af fjerene hvilket gør at de får en mindre grov flade og derfor også føles væsentligt bedre at sove med. En klynge af dun er tredimensionelle og jo større klyngerne er desto bedre er kvaliteten af dynen, desværre kan det være meget svært at få lov at se klyngerne inden man køber dynen – da den selvsagt skal flås åben før man kan se indholdet.

Dyner Købsguiden: Skal du have ny dyne? Hvis du ikke har gjort dig overvejelser omkring hvilken type af dyne du skal have, så kan du med fordel læse vores købsguide herunder! Når man skal have ny dyne, så skal man være opmærksom på hvilket fyld dynerne man kigger på har. De mest brugte typer af fyld er: Mikrofiber, Gåsedun, Moskusdun og Andedun. Udover fyldet, så er der en række certifikater og godkendelser, der kan være med til at give dig et indblik i hvilken kvalitet dynen reelt har. Vi har oplistet de mest brugte af disse certifikater i bunden, hvor du kan se hvad hvert enkelt certifikat fortæller dig om dynen du ser på.

Når du køber dyner..

Er der en række ting du bør være opmærksom på. De mest primære områder er:

 • Dynens størrelse, er du +180 bør du vælge en dyne med 220 cm. i længden.
 • Dynens indhold, skal du have en dundyne eller fiberdyne?
 • Hvilket prisleje skal du handle i?
 • Hvor varmt er lokalet hvor du sover?

 

 

Som nævnt først, er det en fordel at vælge en dyne med 220 centimeter i længden hvis du selv er mere end 180 cm. Det samme gør sig gældende hvis du skal have en dobbeltdyne og din sengepartner er over 180 cm. Grunden til den ekstra længde, er at man ellers vil ligge med tæerne udenfor dynen det meste af tiden – hvilket selvfølgelig ikke er meningen! Næst i rækken finder man spørgsmålet om man bør vælge en fiberdyne eller en dundyne. Dette afhænger i høj grad af dit budget, da det som hovedregel er bedst kvalitet du får ved dundyner, mens fiberdyner er billigere. Denne hovedregel kan dog også brydes, det sker oftere og oftere at man ser “dundyner” blive solgt til ufatteligt lave priser, her skal man være opmærksom på hvilken type dun der er brugt, og hvordan fordelingen af dun og fjer er i dynen. Hvis dette ikke står nogle steder, så er det sandsynligt at fjer udgør op til 49% af dynen, og den dermed er af en væsentligt anden kvalitet end en dundyne med eksempelvis 80% dun. Samtidig så skal man se efter certifikaterne Nomite og Downafresh som beskrives i bunden af denne side, begge certifikater er med til at sikre dig en førsteklasses kvalitet som er mindst lige så allergivenlig som fiberdyner er. Dyner med ekstra længde findes i både enkeltdyner (140×220 cm.) og dobbeltdyner (200×220 cm.).

 

Med hensyn til hvilken pris din nye dyne skal være, så kan det være svært at vurdere – der er både billige dyner og dyre dyner, og forskellen skal selvfølgelig findes i kvaliteten af dynen – men man kan også være heldig at finde dyner på udsalg som er rigtigt billige. Det er alt i alt en personlig beslutning – men husk for guds skyld på hvor meget tid du tilbringer sammen med din kære dyne, det er ofte en stor del af livet og derfor bør man selvfølgelig også få det bedste ud af den + man alt andet lige påvirkes i dagligdagen af ens nattesøvn! De fleste danskere sover i et lokale med temperaturer mellem 15-20 grader som også er hvad anbefales for at opnå en behagelig nattesøvn. Det er således både usundt og ubehageligt for kroppen hvis den ikke har en temperatur i det givne leje, derfor skal du tænke over dette når du vælger dyne. Normalt så vil en helårsdyne med ovenstående temperatur i soveværelset have en bæreevne på 9-12 for at dække dig ind og sikre at du både kan holde varmen om vinteren og ikke får det for varmt om sommeren. Vi har bevidst valgt at udbyde dyner med 10,5 i bæreevne, da vi er overbevist om det er den mest behagelige dynetype.