Købsguide – Sådan finder du den rigtige pude for dig!

 

Du er måske af den opfattelse at nøglen til en god nats søvn skal findes i en god madras eller den rette dyne (begge dele er vigtige for at få en god søvn) men realiteten er at en hovedpude, med sin støtte til dit hoved og nakke, er en helt essentiel faktor for at opnå den bedste søvn. Hvem har ikke prøvet at vågne op med ondt i nakken eller hvor man føler sig groggy – det er med sikkerhed din hovedpude der har været en særdeles vigtig faktor her, samt selvfølgelig selve sengen du sover på!

 

Den rigtige hovedpude bør yde optimal støtte for både hovedet og nakken, og samtidig bør den hverken miste fylde eller form hurtigt – hvis den gør dette, så ved du du har købt en for billig pude, som ikke har været af en kvalitet der er din nattesøvn værdig.

 

Uanset om du vælger en pude med memory skum eller naturfyld, så er der nogle basale områder du kan have fokus på med succes, i forhold til at finde hovedpuder der ikke alene opfylder dine ønsker her og nu, men lige så vel vil gøre det i fremtiden.

 

  • Kend fyldet af din pude
  • Læg mærke til syningerne
  • Hvor fyldig er puden
  • Dine sovepositioner

 

Kend fyldet af din Pude

De mest populære og brugte fyldtyper til hovedpuder er naturfyld (fjer og dun), fiberfyld (syntetisk) samt skum (memory foam, latex). Hver type pude har særlige egenskaber, hvis vi starter med hovedpuder med naturfyld, så er det sædvanligvis således at puder med naturlige gåsedun og fjer har en lang levetid og er fremragende i komfort henseende. Puderne med naturfyld er dyrere end de syntetiske puder, men kvaliteten er også betragteligt bedre – alle fordelene ved at vælge en dyne med fiberfyld er baseret på prisen, ganske enkelt.

 

Hvis du ligger meget på siden når du sover (som vi også kommer til længere nede) så vil det være optimalt med en meget fast pude, der sikrer at din krop er i balance og som kan modstå vægten fra dit hoved. I så fald er det bedst at se på skum puderne, de tilbyder en væsentligt fastere løsning og kan være medvirkende til at give dig den helt rigtige position under din nattesøvn – ulempen ved disse puder er dog at de ikke er specielt gode i forhold til at slippe af med varmen, og man kan derfor lettere få det varmt mens man sover med en sådan pude.
Når man vælger en hovedpude med naturfyld, så skal man også være opmærksom på, at mens dun er det mest behagelige fyld, så giver fjer den bedste støtte – det gør at man skal være meget opmærksom på pudens opbygning for at kunne gennemskue hvilken kvalitet den er af, læs mere om dette i næste afsnit.

 

Læg mærke til antal kamre

Som nævnt så har dun og fjer hver sine fordele i en pude, men hvordan kan du så afgøre om en pude er god eller dårlig – og hvordan ved du om den passer til dig og giver nok støtte?

 

For at sikre den bedste komfort og støtte, så kan det betale sig at se på puder med flere kamre. Det der gør at puder med flere kamre er at foretrække, er at man her kan få en pude der har de yderste kamre bestående af dun, mens det midterste kammer, som ofte er hvor det største tryk bliver lagt, kan fyldes med fjer og dermed forene support og komfort i en højere enhed.

 

Hvor fyldig er puden

Hvis din pude føles fyldig er det et positivt tegn. Fordelen ved fyldige puder, er på den ene side at du vil opleve fyldige puder har en længere holdbarhed end fladere puder, samtidig så har en fyldig pude også den fordel at frisk luft har fri gennemstrømning og den derfor er med til at vedligeholde sig selv og skabe en følelse af friskhed og åndbarhed.

 

Hvis du vil teste din pude og finde ud af hvor fyldig den egentlig er, så kan du bøje den på midten og derefter give slip. Når du slipper puden skal den selv folde sig ud og få den samme fyldige form som oprindeligt – gør puden det ikke er sig selv er den “død” og du bør gå på jagt efter en ny hovedpude.

 

Dine sovepositioner

Det har som tidligere nævnt en betydning hvordan du normalvis sover, når du skal ud og købe en ny hovedpude. Faktisk er det således, at hvis du sover på ryggen, så vil det være en fordel med en pude med naturfyld, grunden hertil skal findes i at en stor fyldig pude løfter både hoved og hage, hvilket kan være medvirkende til at mindske snorken og samtidig forbedre dit luftindtag (knap så meget videnskab som det umiddelbart fremkommer).

 

Hvis man sover på siden, så er det bedst at man enten benytter 2 puder med naturfyld eller vælger en fastere model som eksempelvis memory foam, da man derved får ens rygrad til at ligge lige og man mindsker eventuelle problemer med ondt i ryggen og lignende. Det kan også være en god ide, at have en pude mellem knæerne – dette er for at mindske presset på det nederste ben, og vil kunne være med til at sikre en bedre og mere rolig søvn.