Madrasser er ikke lette at blive kloge på. Vi mennesker har det som madrasser, som mænd har det med kvinder – umulige at forstå, men lette at elske. Der er så mange forskellige informationer og elementer i en madras, som sat ind i en sammenhæng er rigtig afgørende for madrassens kvalitet, egenskaber og evner til at give den person, der ligger på den en god, tryg, stabil og behagelig nattesøvn. Det er alt lige fra størrelse, som blandt andet kunne hedde madras 120×200, der har betydning for, om den matcher den pågældende persons behov og krav. Men der er langt flere elementer, der spiller ind i at gøre madrassen til en god og fornuftig madras at vælge, når man skal ud og købe en ny madras.

Hårdheden af madrassen skal man holde øje med, da den også bør matche til ens personlige ønsker og behov. Om den er blød, medium eller fast skal man altså lige holde et ekstra øje med. Hvordan fjedrene er, hvor store de er, hvad for et indlæg, de er og så videre er afgørende for, hvordan man ligger på madrasser, og hvilken en trykaflastning, den giver kroppen. Så skal man kigge på materialet, som i de fleste tilfælde er vævet. Og så til sidst skal man selvfølgelig fokusere på hvilken slags materiale, der er i ens madras, da dette er den allermest betydningsfulde faktor, når det kommer til individuelle behov.

Der er altså en hel del faktorer, der spiller ind og er med til at afgøre kvaliteten af en madras. Størrelsen er ikke afgørende for kvaliteten af en madras, men er alligevel et element, som man skal være opmærksom på alt efter, om man skal have en enkelmandsmadras, en dobbeltmadras, en babymadras eller en såkaldt trekvartmadras. Men udvalget er bredt og der er rig  mulighed for at finde lige præcis det, man ønsker sig.