Kategorier
Uncategorized

Bekæmpelse af væggelus

Når ferien kommer med hjem 

Væggelus er et meget fladt insekt, hvilket gør, at det kan gemme sig i de mest snævre sprækker og revner i f.eks. seng eller møbler. En væggelus er ikke længere end 4-5 centimenter, og 2-3 bred og har en krop med en rødbrun farve i en ovalform. Til grund for deres størrelse vil væggelus altså være synlige for det menneskelige øje.  

Hvor kommer væggelus fra? 

Mange tror fejlagtigt, at væggelus, ligesom mange andre insekter, kommer kravlende ind fra naturen, men dette er ikke tilfældet ved dette skadedyr. Væggelus kommer ind i boligen ved, at man har haft gæster, der har taget dem med i deres bagage. Alternativt kan de også stamme fra din egen bagage, hvis du har været steder i udlandet såsom Spanien, Egypten eller Mexico, hvor væggelus er mere udbredt.  

Væggelus kan endda også komme på besøg fra naboen eller underboen, hvis der er tæt rørlægning eller fra møbler købt på loppemarked eller generelt second hand.  

Hvordan ser bid ud fra væggelus? 

Væggelus-bid er heldigvis ikke smittespredende i modsætning ti bid fra skovflåten eksempelvis. Hvor flåt- og loppebid typisk finder sted under beklædning, vil man ofte opleve, at bid fra væggelus sker i ansigtet, på hænder eller på ben, der ikke er under dynen.  

Væggelus lever endda er menneskeblod, som de suger fra mennesker, når vi sover, hvilket er grunden til, at de ofte befinder sig i senge og sofaer.  

Hvordan kan disse væggelus bekæmpes? 

Det kan være svært at få disse væggelus bekæmpet, hvorfor det kræver en hård og konsistent indsats. Når først, at der er konstateret væggelus i boligen, bør alt tøj vaskes ved høj temperatur, helst 60 gradere eller mere. Alternativet til dette kan være at opbevare tøjet udendørs i en længere periode eller nedfryse det.  

Dog har det vist sig, at den mest effektive metode til bekæmpelse af væggelus er brugen af spray eller fælder. Ved brug af fælder findes der forskellige former for montering, hvor der kan monteres fælder nær sengeben eller i nærheden af andre sprækker. Derudover bliver væggelus let resistente over for bekæmpelse, hvorfor man bør ved større angreb skifte mellem de forskellige midler jævnligt.