Kategorier
Uncategorized

Hvad betyder værnemidler?

De seneste par år har i den grad været pandemi-befængte. Derfor er de fleste af os blevet bekendt med termen ”værnemidler”. Vi bruger ordet i flæng, men hvad dækker begrebet mere specifikt over?

Værnemidler beskytter

For at sige det simpelt, så er et værnemiddel det udstyr, som en person kan bære for at beskytte sig selv i forskellige situationer. Inden for håndværk og industri omfatter værnemidler de redskaber, som sikrer, at arbejderen ikke kommer til skabe. Det kan for eksempel dreje sig om de særlige bukser, en skovarbejder har på, så han ikke saver sig selv i benet med motorsaven.

Begrebet dækker over en bred vifte af tilbehør, hvor fællesnævneren er sikkerhed. Det kan også henvise til de masker, som fabriksansatte har på for at forhindre indånding af farlige kemikalier.

Værnemidler i sundhedsvæsnet

Pandemien har introduceret meget nyt til vores bevidsthed, og tænker du værnemidler, er det nok dem fra sundhedsvæsnet, du ser for dit indre blik. Sundhedspersonalet ifører sig nemlig alskens udstyr for at undgå smitte med mikroorganismer. Deres udstyr indbefatter blandt andet følgende:

I modsætning til værnemidlerne inden for håndværk og industri kan sundhedsvæsnets værnemidler kun bruges en enkelt gang. Dette skyldes, at genstanden er kontamineret (dvs. forurenet) efter brug og dermed ikke længere tjener sit beskyttende formål.

Hvad er en isolationskittel? En isolationskittel er næsten ligesom en operationskittel. Den eneste forskel er, at den en lidt kortere og tyndere i materialet. Den bliver primært brugt at sundhedspersonale, som ikke deltager i operationer. Det er også denne type kittel, som bæres af patienter på et hospital før, under og efter deres operation. Hvis du har oplevet, at din tandlæge har været iført en kittel, så har det også været en isolationskittel