Kategorier
Psykolog

Hvordan påvirker stress din krop?

Fysiske symptomer

Stress kan påvirke kroppen på mange forskellige måder. Det kan manifestere sig i både fysiske og psykiske symptomer.
Når kroppen oplever stress, frigives hormonet cortisol, som kan forårsage en række negative reaktioner. Først og fremmest øger cortisol blodtrykket, hvilket kan føre til hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde. Desuden kan det også svække immunforsvaret, hvilket gør kroppen mere modtagelig overfor sygdomme og infektioner. Stress kan også påvirke søvnkvaliteten, hvilket igen kan øge risikoen for sundhedsproblemer. Stress kan også påvirke fordøjelsessystemet. Stresshormoner kan øge produktionen af mavesyre og forårsage mavetarmsygdomme såsom mavesår, irriteret tyktarm og inflammatorisk tarmsygdom.
Det kan også føre til fordøjelsesproblemer som forstoppelse og diarré. Stress kan også påvirke appetitten og føre til både undervægt og overvægt. Desuden kan stress påvirke hormonniveauet, hvilket kan føre til menstruationsproblemer og fertilitetsproblemer.

Psykiske symptomer

Stress kan også påvirke det mentale helbred. Det kan føre til angst og depression og forværre eksisterende psykiske lidelser. Stress kan også føre til koncentrations- og hukommelsesproblemer, som kan påvirke arbejdspræstationen og daglige aktiviteter. Det kan også påvirke humøret og føre til irritabilitet, vrede og frustration. Langvarig stress kan også føre til udbrændthed, som kan føre til manglende motivation og energi og i sidste ende påvirke livskvaliteten.
I alt kan stress have en betydelig indvirkning på kroppen og påvirke både fysisk og mentalt helbred. Det er vigtigt at håndtere stress på en sund måde, da langvarig stress kan føre til alvorlige sundhedsproblemer.

Behandling af stress

Desværre behandler mange først stress, når de er blevet meget syge af det, og er nødt til at blive sygemeldt med det. Man kan dog hjælpe sig selv rigtig meget ved at tage symptomerne alvorligt, når man begynder at få mistanke om, at man har stress.

Nogle måder at håndtere stress på kan omfatte regelmæssig motion, afslapningsteknikker som meditation og yoga. Det er også vigtigt at tage sig tid til at hvile og tage pauser i hverdagen for at reducere stressniveauet. Mange har brug for hjælp til at komme ovenpå igen efter stress og ændre nogle af de vaner og rutiner, som er skyld i, at de fik stress til at starte med. Det indebærer at søge professionel hjælp som terapi eller rådgivning.
Generelt siger man, at det tager lige så lang tid at komme ovenpå igen efter stress, som den mængde tid, man har været ramt af symptomer. Terapi og psykologhjælp kan gøre en stor forskel for mange og være en stor hjælp til at komme ovenpå igen og til at få hjælp til at gennemskue, hvordan man kan lave om i de gamle rutiner, så man ikke bliver ramt af stress igen.
Behandler man stress symptomerne tidligt kan man få et kortere sygdomsforløb og med den rette hjælp kan man hjælpe sig selv til at komme på rette spor og sige fra inden det er for sent.