Kategorier
parterapi Psykolog

Parterapi i københavn, virker det overhovedet?

Parterapi, virker det overhoved?

At være i et længerevarende parforhold er ingen dans på roser. De fleste mennesker der selv har været i et forhold der har varet længere end et par år kender til at truslen fra hverdagens trivialitet. De små dårlige vaner, og små irritationsmomenter, der i starten af forholdet, var søde og charmerende, er nu altoverskyggende problemer. Den kærlighed der skulle vogte parforholdet svinder ind, og man begynder at gå hinanden på nerverne. Men hvordan løser man disse problemer? Og skal man løse disse problemer? Nogle prøver selv at tage kampen op, andre søger professionel hjælp i for af parterapi. Men er det virkelig løsningen at få hjælp af en parterapeut?

Parterapi i pop-kulturen?

I Danmark er det ca. hver 2. ægteskab der ender ud i skilsmisse. Vi er blevet så vant til at forhold kun er en midlertidig fornøjelse, at vi stopper med at kæmpe for forholdet så snart kampene skal tages. Det er kun de færreste danskere der vælger at tage til parterapi i København. Mange anser parterapi for at være noget overfladisk og kunstigt. Man har efterhånden set så mange hollywoodfilm hvor den karikerede parterapi session ender med at parterne råber ørene af hinanden imens en sagesløs parterapeut prøver at holder styr på diskussionen.

Man skal ville kæmpe for det

Men sådan er virkeligheden ikke. Det at gå til parterapi er en ærlig sag, og det drejer sig ikke om at parteraputen skal vælge side eller pege fingre. Det handler om at få nogle nye øjne på sagen, og så handler det i høj grad også om at man vælger at tage et aktivt valg om at få parforholdet tilbage på sporet igen. Det er en romantisk tanke at man bare kan være forelskede hele livet, og hvis man virkelig finder den rette så vil parforholdet bare være en dans på roser fra start til slut. Men sådan er det bare ikke i virkeligheden. Derfor er det også vigtigt at acceptere at man selv bliver nød til at gøre noget aktivt for at genfinde kærligheden. Vi mennesker er komplekse væsner, og noget af det mest komplekse ved os er måden vi omgås venner, familie, og specielt vores parforhold. Derfor er det også vigtigt at accepteret at vi nogle gange bør vi tage i mod hjælp fra fagpersoner, der kender til de udfordringer vi står overfor. Også selvom det nogle gange kan være grænseoverskridende at invitere andre mennesker ind i vores mest private og intime tanker og følelser.