Kategorier
Uncategorized

Sådan får du det bedre med at gå til tandlæge

Tandlægeskræk er efterhånden et alment kendt begreb, som mange ikke blot kender til, men også har mærket på egen krop. For at komme tandlægeskrækken til liv, er der flere tiltag du kan tage, så du fremover får det bedre med at gå til tandlæge – hvilket naturligvis er vigtigt at gøre. Behandlingen og forebyggelsen af tandlægeskræk kommer først og fremmest gennem et fortroligt forhold mellem patient og tandlæge. Du bør herved erkende din angst og tale åbent med din tandlæge om problemet. Først når du har erkendt din angst, kan du starte din behandling mod den generende angst.

Råd til at komme tandlægeskrækken til livs

Når du har erkendt din angst, er der nogle helt konkrete råd til hvordan du slipper af med angsten igen. Disse råd er blandt andet:

  • Fortæl tandlægen, hvad du er bange for, og hvorfor du er bange.
  • Forbered dig selv inden tandlægebesøget ved at lave afspændingsøvelser, eller hør afslappende musik inden og hos tandlægen.
  • Vær veludhvilet og frisk ved tandlægen og kom gerne 5-10 minutter før.
  • Vælg en tandlægetid om formiddagen, så du ikke skal gå og være nervøs en hel dag.
  • Start med at besøg tandlægen hyppigt – gerne hver tredje måned – og så roligt lad perioderne imellem blive længere, indtil du går til tandlæge årligt eller efter tandlægens anbefaling.
  • Du kan bede tandlægen om et håndspejl, så du kan følge med under behandlingen.
  • Du kan bede tandlægen om løbende at forklare, hvad han eller hun foretager sig i din mund.

Det kan ikke siges nok – du og din tandlæge bør tage din angst meget seriøst. Hvis ikke I gør noget ved problemet, kan tandlægeskræk ofte resultere i en ond cirkel, da manglende tandlægetjek kan resultere i dårlige tænder og smerter, hvilket kan forværre dit næste besøg eller måske helt få dig til at droppe dit næste besøg. Endvidere kan det resultere i en høj regning, da der vil være flere ting, som skal ordnes, samt dyre behandlingsmetoder for at komme problemet til livs.

Sådan ved du, at du har tandlægeangst

Er du ikke sikker på, om du har tandlægeangst eller ej, er der nogle psykiske og fysiske tegn, som kan fortælle dig det. Angst kan nemlig udtrykkes på mange forskellige måder, men består af fire dele, som gensidigt påvirker hinanden. Disse fire tegn bør du kigge efter:

  • Tanker: Tankedelen er noget de fleste med angst kan relatere til. Hvirvelvinden af tanker, forestillinger, lugte, ord og billeder kan sætte kropslige reaktioner i gang.
  • Kropsreaktioner: Din krop kan reagere med svedige hænder, hjertebanken, åndenød, mundtørhed eller kvalme.
  • Handlinger: Tankerne og kropsreaktionerne kan være så ubehagelige, at de får dig til at søge væk
  • Følelser: Du kan føle skam, utilstrækkelighed, vrede eller dårlig samvittighed.

Oplever du disse tegn, bør du snakke med tandlægen eller dine nærmeste om, hvordan problemet bør håndteres.