Kategorier
Uncategorized

Skal jeg slibe eller høvle mit trægulv?

Pas godt på dit trægulv med gulvafslibning eller gulvafhøvling

Mange ønsker at passe godt på sit trægulv, og det kommer næppe som nogen overraskelse. Et velplejet trægulv giver et stilrent og luksuriøst udtryk, og det kan være den perfekte prik over i’et i ens allerede flotte dagligstue. Trægulvet er også et af de mest almindelige former for gulve i dagens Danmark, hvad end det er i villaer, lejligheder eller sommerhuse.

Der findes to hovedsagelige metoder som benyttes når gulvet skal plejes: gulvafslibning og gulvafhøvling. De to metoder har meget til fælles, men anvendes dog meget forskelligt – vi kommer her lidt tættere på, hvordan man plejer sit gulv.

Gulvafslibning skåner træet

Gulvafslibning er den mest hyppige af de to behandlingsformer, og det skyldes, at det er mere skånsomt over for træet. Ved gulvafslibning benyttes en slibemaskine med forskelligt sandpapir, som gradvis sliber trægulvets overflade, så små hakker og revner kan jævnes ud. Herefter behandler man gulvet med enten sæbe, lak eller olie.

Gulvafhøvling: når trægulvet virkelig trænger

Selvom formålet ved gulvafhøvling er det samme som ved gulvslibning – at fjerne en del af trægulvet -, adskiller gulvafhøvling sig alligevel drastisk ved, at man her fjerner meget mere træ af gangen. Som navnet antyder høvler man nemlig trægulvets overflade. Af samme årsag vælger mange i stedet en grundig gulvafslibning af flere omgange, hvis trægulvet trænger til mere end en almindelig afslibning. Gulvafhøvling kan dog stadig være nødvendigt, hvis der sidder f.eks. beton eller spartelmasse på trægulvet, og man dermed ønsker at komme dybere ned i trægulvet.