Medmindre du er en vaskeægte naturekspert, træmøbelsentusiast, eller du lige har bygget et træhus, er det ikke sikkert, du kender de forskellige træsorter til fingerspidserne. Derfor er det heller ikke sikkert, du ved, hvad cedertræ er.
Cedertræ har som sådan ikke noget med ceder at gøre – faktisk kommer træet i stedet fra kæmpethujaen, en træsort der ofte gror i det nordvestlige Amerika. Cedertræ har imidlertid en masse fordele, når det bruges som beklædning af husfacaden. Udover at være en enormt flot træsort, er træet også enormt holdbart og modstandsdygtigt over for de skiftende vejrforhold, vi oplever herhjemme i Danmark. Når cedertræet først monteres, har det en smuk, glødende farve, og med tiden vil vind og vejr gøre, at træet patinerer til en næsten sølvgrå nuance, der klæder sig utroligt godt til husfacaden.
Hvordan vedligeholder jeg cedertræ beklædning?
Selvom cedertræ er enormt holdbart som træbeklædning, kræver det alligevel et vist vedligehold, ligesom al anden træbeklædning også gør. Du skal gerne gennemgå din cedertræ beklædning et par gange om året, så du får holdt øje med eventuelle skader eller nedbrudt træ, der trænger til udskiftning. Brug derfor tid hvert forår og efterår til at se træet igennem og overvej, om det har taget skade af vinteren, eller om det er klar til at overleve den næste vinter.
Kan jeg selv montere cedertræ?
Selvom det meste træbeklædning er utroligt nemt at have med at gøre, bør du, når du har med cedertræ at gøre, alligevel være opmærksom på et par ting. Da cedertræ er relativt surt, er det fx vigtigt, at du bruger den rigtige type skruer. Du bør også være opmærksom på, at træet relativt nemt kan flække ved montering, hvorfor du med fordel kan skrue for. Har du ikke selv mod på at stå for monteringen af din nye cedertræ beklædning, kan du med fordel tage kontakt til en professionel, der kan give en rådgivning.